
Συνάντηση της «συμμαχίας των προθύμων» με κυρίαρχο θέμα την Ουκρανία – Θα παραστεί και ο Κ. Μητσοτάκης
Ρωσία και Ουκρανία, με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, συμφώνησαν να προχωρήσουν σε εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα και σε εκατέρωθεν παύση των επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές. Η ηγεσία της Ευρώπης παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις -αν και δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις- προετοιμάζοντας τις επόμενες κινήσεις της.
Ουκρανία και Ρωσία συνεχίζουν να μάχονται με σφοδρότητα ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προσπαθούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στον τερματισμό των εχθροπραξιών.
Οι συμφωνίες Μόσχας – Κιέβου για κατάπαυση του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα και σε εκατέρωθεν παύση των επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για να σιγήσουν τα όπλα και να επέλθει ειρήνη στην περιοχή όμως τα θολά σημεία σε όσα συμφωνήθηκαν δεν αφήνουν ακόμα πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Η Γηραιά Ήπειρος παρακολουθεί τις καταιγιστικές εξελίξεις στο ουκρανικό και επιθυμεί να έχει ενεργό ρόλο στην επόμενη ημέρα
Η Ευρώπη, που έχει αποκλειστεί από τις διαπραγματεύσεις, αρνείται να δεχτεί τον ρόλο «κομπάρσου» και, θέλει να έχει ενεργή συμμετοχή στο παιχνίδι πόκερ που εξελίσσεται. Η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία θα είναι ένας από τους κύριους όρους για την άρση ή την τροποποίηση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) κατά της Μόσχας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε μια προσπάθεια να δώσει το ευρωπαϊκό στίγμα.
Στο Παρίσι τα βλέμματα
Σε αυτό το πλαίσιο άλλη μια άτυπη σύνοδος κορυφής βρίσκεται στα σκαριά. Οι ηγέτες 31 χωρών, μεταξύ των οποίων μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνέρχονται την Πέμπτη (27/03) στο Παρίσι σε μια συνάντηση που αποσκοπεί στο να τεθούν οι βάσεις των μακροπρόθεσμων εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία.
Σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων, μεταξύ των κρατών που θα δώσουν το «παρών» θα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Νορβηγία. Μεταξύ των προσκεκλημένων είναι και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η Γαλλία θα επιδιώξει την ενίσχυση της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης της Ουκρανίας ως κορυφαία προτεραιότητά της», ανέφερε η γαλλική προεδρία.
Ο «συνασπισμός των προθύμων»
Πρωταρχικός στόχος της συνόδου κορυφής είναι να οριστικοποιήσει ποιες εγγυήσεις ασφαλείας είναι διατεθειμένα να προσφέρουν τα ευρωπαϊκά έθνη – συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον είναι διατεθειμένα να αναπτύξουν ειρηνευτικά στρατεύματα την Ουκρανία.
Οι χώρες που θα συμφωνήσουν σε αυτή τη συμφωνία θα σχηματίσουν έναν «συνασπισμό των προθύμων».
Γάλλοι αξιωματούχοι, ωστόσο, παραμένουν επιφυλακτικοί. «Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί», προειδοποίησε το Ελιζέ, προσπαθώντας να «διαβάσει» τις χθεσινές συμφωνίες που ναι μεν αποτελούν ένα «πρώτο βήμα», αλλά «είναι ανεπαρκείς για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός».
Το Παρίσι επιμένει ότι όλες οι προσπάθειες διεξάγονται σε πλήρη συντονισμό με την Ουάσινγκτον. «Όλα αυτά γίνονται με πλήρη διαφάνεια με τους Αμερικανούς εταίρους μας», δήλωσε η γαλλική προεδρία, ενώ ο Μακρόν πρόκειται να ενημερώσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής.
Τα βασικά σημεία συζήτησης
Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της συνόδου είναι η ενίσχυση της βοήθειας προς την Ουκρανία, με κάθε συμμετέχουσα χώρα να αναμένεται να περιγράψει τι είναι διατεθειμένη να πράξει.
Οι συμμετέχοντες θα εστιάσουν και στην εξασφάλιση μιας «πλήρους κατάπαυσης του πυρός», η οποία έχει γίνει αποδεκτή από την Ουκρανία, αλλά η Ρωσία ακόμη δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της.
Τρίτον, να παράσχει μακροπρόθεσμη υποστήριξη στον ουκρανικό στρατό ως «πρώτη γραμμή άμυνας της Ευρώπης… για να αποτρέψει περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα», δήλωσε το περιβάλλον του Μακρόν.
Το πιο ευαίσθητο θέμα, ωστόσο, θα είναι η ανάπτυξη ειρηνευτικών στρατευμάτων, μια επιλογή που υποστηρίζεται σθεναρά από τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το ζήτημα της αποστολής ειρηνευτικών στρατευμάτων αποτελεί ακανθώδες θέμα μεταξύ του μπλοκ των 27 χωρών της ΕΕ, με χώρες όπως η Ιταλία και η Πολωνία να αντιτίθενται σε αυτό το αποτέλεσμα.
Μακρόν: Δύο δισ. επιπλέον βοήθεια στην Ουκρανία
Λίγες ώρες πριν το Παρίσι αρχίσει να υποδέχεται τους ηγέτες που θα λάβουν μέρος στη σύνοδο ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η Γαλλία θα προσφέρει στην Ουκρανία επιπλέον στρατιωτική βοήθεια, αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης (26/3). Ανέφερε επίσης ότι είναι «πολύ νωρίς» να μιλήσουμε σχετικά με άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε βάρος της Ρωσίας, μετά την εισβολή των στρατευμάτων της Μόσχας στην Ουκρανία, εξηγώντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη συμμόρφωση του Κρεμλίνου με το διεθνές δίκαιο.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα πρέπει να παραμείνουν και να ενισχυθούν, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι η χώρα του δεν θα συμφωνήσει ποτέ στην παραχώρηση των εδαφών που η Ρωσία κατέλαβε διά της βίας, σημειώνοντας ωστόσο πως, στην παρούσα φάση, δεν φαίνεται εφικτή η επανακατάληψή τους από τον ουκρανικό στρατό, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτευχθεί δια της διπλωματικής οδού.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις